En reise til god psykisk helse
Du kjenner en uimotståelig trang til å ta noe som hører til en annen i hemmelighet; enten hjemme hos noen, eller på restaurant eller i butikk. Det ligger ikke en planlegging bak handlingen, men du sitter med et tvangsmessig behov som krever å bli tilfredsstilt umiddelbar. Du «stjeler» ikke fordi du trenger den aktuelle gjenstanden for eget bruk eller for en økonomisk gevinst. Den du tar muligens har ingen verdi for deg, og du kommer til å kaste den senere, eller samler dem opp eller gir den bort. Imidlertid hvis du ikke motstår den sterke fristelsen og handler på impulsen, utvikles en uutholdelig sterk indre uro. Du gjør det helt ubemerket og stikker av med triumf da du ikke er blitt tatt enda en gang til. Mens du holder på med handlingen og like etter, opplever du en blanding av pirrende spenningsfølelse, glede, tilfredsstillelse og lettelse. Etter tyveriet (i juridisk forstand) føler du skyld, skam og frykt for å bli tatt. Du vet at det er ulovlig og at det er galt det du gjør. Det dreier seg ikke om at du har dårlig moral. Du likevel klarer ikke å la det vær å gjøre det. Det kan gå flere måneder mellom hver gang, senere kommer trangen på nytt tilbake. Du er ikke en tyv, men er en kleptoman og sliter med kleptomani.
Den sveitsiske legen Mathey har beskrevet tilstanden allerede tidlig 19. århundre. De franske legene Marc og Esquirol døpte tilstanden med nåværende navnet ‘kleptomanie’ som kommer fra sammensetting av to ord av greske røtter; kleptein, ‘stjele’, og mania, ‘galskap’. Kleptomani er en sjelden, men alvorlig psykisk lidelse; en type adferdsforstyrrelse karakterisert med vansker med impulskontroll. Den har sin plass i vårt diagnose system ICD-10 og DSM-V; F63.2 Kleptomani. Kleptomani starter vanligvis i ungdomstiden eller tidlig voksen alder. Den har tidligere debut hos menn. To tredjedeler av kleptomane er kvinner.
I befolkning sies hyppigheten av kleptomani til å være ca 0.3–0.6%. Tyverier som skyldes underliggende kleptomani, utgjør ca 5% av butikktyverier. Kleptomani kan ofte ha sammenkomst med andre psykiske lidelser som ved affektive lidelser (depressivitet), angstlidelser, tvangslidelser, spiseforstyrrelser, avhengighetsproblematikk, personlighetsforstyrrelse (antisosial). Stjeling under en manisk episode ved bipolare lidelser eller mangel på impuls kontroll ved frontallapp (pannelapp) demens ekskluderes.
Årsaken til kleptomani er ikke helt klart, men kan forstås med både biologiske- og miljømessige grunner. Ubalanse i hjernens signalstoffer (økt behov for dopamin) innad hjernens belønnings- og motivasjonssystem er kjent til å være grunnen til flere andre avhengighetslidelser som ved spillegalskap, alkohol- og rusoverforbruk, overspising og hyperseksualitet. Barndomstraumaer, dårlige oppvekstforhold, lavt selvtillit spiller en viktig rolle som miljømessige faktorer, og stjeling kan tolkes som en symbolsk kompensasjon for tap og mangel av det følelsesmessige. Konflikter i relasjoner og stressfaktorer i hverdagen både utløser og opprettholder de utfordringene.
Skam og frykt for stigma kan dessverre hindre at en søker behandling!
Behandlingen av kleptomani er mulig og innebærer hovedsakelig samtaleterapi, samt medikamenter som supplement. Ved aktuelle legemidler menes det utprøving av «lykkepiller» (SSRI-antidepressiva). Det bemerkes at disse preparater er ikke godkjent som indikasjon i utgangspunktet og det finnes lite forskning på dette området, men erfaringer fra klinisk praksis viser at de virker mot avhengighet og impulskontroll. I samtaleterapi brukes det mest kognitiv-atferdsterapi der man utforsker tanke- og handlingsmønstre, og de følelser som er knyttet til disse. En kan da lære seg strategier for å avlede og kontrollere impulsene, dermed lar vær å stjele. Uten behandling blir det ofte et varig problem og skaper store følelsesmessige og sosiale konsekvenser.
Det italienske bandet Sugarfree er best kjent for sin låte som heter «Cleptomania» som lyder;
“I am suffering from an incurable disease
My defect is an uncontrollable instinct
Help me heal from this illness of mine
Suffering from a strange form of kleptomania”.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4292012/
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/kleptomania